Conflicten

Bloeddiamanten: ze bestaan nog steeds

Ooit de film Blood Diamond met de bekende acteur Leonardo Di Caprio gezien? Wel, helaas was deze film geen fictie maar een weergave van de keiharde realiteit; bloeddiamanten bestaan nog steeds.

In de jaren ’90 woedden de Afrikaanse landen Angola, Sierra Leone, Liberia en Congo verschillende burgeroorlogen waardoor de eerder genoemde landen verscheurd werden. De burgeroorlogen werden in de jaren ’90 voor een groot deel “gefinancierd” door verschillende bedrijven die actief waren/zijn in de diamantindustrie. De meeste mijngebieden werden gecontroleerd door rebellen en vaak werden diamanttransporten onderschept door rebellen. De opbrengsten die ze haalden uit de mijnen of uit de overvallen van diamanttransporten werd rechtstreeks geïnvesteerd in de aankoop van wapen en andere beloningen voor de rebellen en hun strijders.

Rebellen gefinancierd door bloeddiamanten

In Angola bijvoorbeeld woedde tussen 1975 en 2002 een enorm zware burgeroorlog waarbij de regering tegen de rebellen (die voor de onafhankelijkheid van Angola vochten) vocht. De rebellen namen de bovenhand en controleerden vanaf 1992 ongeveer 70 procent van de diamantproductie in Angola, goed voor een totale waarde van ongeveer 2,8 miljard euro.

Ondanks het embargo dat in 1998 ingesteld werd door de VN om de uitvoering van niet-officiële Angolese diamanten tegen te gaan, konden de rebellen gewoon blijven exporteren. De diamanten werden niet langer ruw uitgevoerd, maar werden getransporteerd naar landen zoals Israël en Oekraïne om er geslepen te worden en nadien uitgevoerd en verkocht te worden. Met de opbrengsten van de verkoop konden de rebellen blijven doorvechten en slachtoffers maken. Vandaar de naam “bloeddiamanten”.

2003: Kimberley Process Certificatie Schema (KPCS)

Na verloop van tijd vonden de verschillende Afrikaanse staten waar er diamanten ontgonnen werden het welletjes en besloten ze om er daadwerkelijk iets aan te doen. In 2000 kwamen alle Afrikaanse diamantrijke landen bijeen om uiteindelijk in 2003 een diamantkeurmerk op te richten onder de naam Kimberley Process Certificatie Schema in samenwerking met totaal 75 verschillende landen, goed voor ongeveer 99,8 procent van de diamantproductie wereldwijd.

Een diamant wordt standaard al “gekeurd” aan de hand van vier criteria: karaat, kleur, helderheid en slijpvorm. Door het Kimberley Process Certificatie Schema komt daar ook nog eens het criterium “schoon” bij. Dit is de verplichting van de lidstaten van het KPCS om te controleren of de diamanten niet afkomstig zijn uit conflicten.

Vraag steeds de nodige certificaten aan je juwelier

Ten slotte nog een gouden tip voor mensen die zeker willen zijn dat ze geen “bloeddiamanten” kopen. Zelf kocht ik een tijdje terug een juweel bij Wim Meeussen in Antwerpen, die de nodige certificaten kon voorleggen vooraleer ik het juweel kocht. Vraag dus voor je aankoop van je juwelen alle nodige certificaten aan de juwelier in kwestie. Op die manier kan je zeker zijn dat je de rebellen in Afrika niet financiert door de verkoop van diamanten.

De geschiedenis van Islamitische Staat in een notendop

Sinds enkele jaren is de terreurbeweging IS (Islamitische Staat) actief onder het bewind van hun leider Abu Bakr al-Baghdadi. IS werd opgericht in het jaar 2003, vlak na de val van de Iraakse dictator Sadam Hussein. Maar sinds de oprichting in 2003 heeft IS verschillende namen gehad en was de beweging lang niet zo “gekend” als dat nu het geval is. Volgens wetenschappers en deskundigen zou de terroristische groepering ontstaan zijn door een samenkomst van verschillende extremisten, een soort van samenzwering zeg maar. Bij het ontstaan van IS zouden ook de overgebleven leden van Al-Qaida aanwezig geweest zijn. Maar ondertussen zouden die voormalige Al-Qaida leden de terreurbeweging IS als afvallig beschouwen en er geen deel meer van willen uitmaken.

Burgeroorlog kwam als een “godsgeschenk” voor IS

Het ontstaan en vooral de opmars van IS heeft een enorme boost gekregen door de enorme burgeroorlog die woedde en nog steeds woedt in Syrië. Het steeds groter wordende leger van IS kon snel en eenvoudig de ene stad na de andere veroveren doordat het leger van de Syrische president Assad zich vooral tegen de rebellen verzet maar zich niet verdedigt tegen het de manschappen van IS. Daardoor lag de weg naar het zogenaamde kalifaat dat IS op 29 juni 2014 uitriep en nog steeds zo graag wil, volledig open in Syrië.

Met het oprichten van een kalifaat bedoelt IS het oprichten van een staat die aanzien moet worden als dé staat van de islam. De leider of “kalief” van het kalifaat is Abu Bakr al-Baghdadi. Binnen de islam en onder de vele moslims brak overal woede uit. Volgens hen mag een terroristische beweging als IS helemaal geen kalifaat oprichten, laat staan besturen. Vooral het idee dat IS niet enkel van Syrië, maar van een groot deel van de wereld een kalifaat wil maken boezemt bij veel mensen niet alleen angst, maar ook woede in.

IS schuwt de gruwel niet

De terreurbeweging IS is één van de ergste in z’n soort. De beweging staat vooral gekend om de gruwelijke foto’s en beelden die ze regelmatig verspreiden. Daarop zijn zaken zoals onthoofdingen, executies, kruisigingen en martelingen te zien. Bovendien verspreiden ze ook regelmatig beelden van historische sites die deel uitmaken van cultureel erfgoed en andere oude religieuze gebouwen die zonder enige aarzeling vernietigd worden omdat ze volgens de leden van IS “afgoderij” zijn.

Samen met Boko Harm en Al-Qaida is Islamitische Staat één van de grootste islamitische bewegingen ter wereld. Andere terroristische bewegingen zoals Al-Qaida hebben nooit eerder het kalifaat uitgeroepen.  

Referenties: http://www.wimmeeussen.be/nl/juwelen.aspx
https://www.awdc.be/nl/homepage