Economie

Belgische economie blijft onder het Europese gemiddelde

Na de crisisperiode van enkele jaren geleden groeit de economie in ons land sneller dan verwacht. Toch is er ook minder goed nieuws. Volgens studies van de Europese Commissie haalt de Belgische economie het Europese gemiddelde niet.

Onverwachte stijging van de economische groei in België

Onlangs maakte de Europese Commissie in een studie enkele prognoses bekend. In die prognoses werd bekend dat het bbp in ons land in vergelijking met het vorige jaar met ongeveer 1,1 procent toegenomen is. In het nieuwe jaar zou dat normaal gezien met ongeveer 1,5 procent moeten zijn. Drie maanden geleden stelde een prognose nog dat de economie in ons land een groei van amper 1,3 procent zou kennen.

Belgische economie haalt het Europese gemiddelde niet

Uit de verschillende prognoses blijkt ook dat de Belgische economische groei het voorbije jaar onder het Europese gemiddelde gebleven is. Voor de volledige Eurozone voorspelt de Europese Commissie dit jaar een groei van ongeveer 1,5 procent. Dit terwijl een eerdere prognose in februari van dit jaar een groei van ongeveer 1,3 procent voorspelde. In alle 28 EU-landen samen verwacht men dat de economische groei ongeveer 1,8 procent zal bedragen. In het begin van 2015 werd er nog verwacht dat de economische groei in de volledige Eurozone slechts 1,7 procent zou bedragen.

Economische vooruitzichten voor België zijn gunstig

De lage olieprijzen, de wereldwijde economische groei, de aanhoudende daling van de euro en het huidige economische beleid in de EU zorgen ervoor dat de economie in Europa kan profiteren van dergelijke positieve factoren. Deze cijfers geven bovendien ook aan dat de economische vooruitzichten voor België gunstig zijn, dat de werkloosheid stilaan afneemt en dat de private sector opnieuw jobs creëert.

Kun je online apotheken vertrouwen of niet?

Online apotheken; wie vaak online surft komt steeds vaker advertenties en reclameboodschappen tegen van verschillende online apotheken. Het aantal online apotheken is de laatste jaren dan sterk toegenomen en dat aantal blijft trouwens nog steeds stijgen.

In de Verenigde Staten bijvoorbeeld koopt een kwart van alle patiënten hun medicijnen via een online apotheek. Toch zien we dat het fenomeen van online medicijnen kopen nog niet overgewaaid is uit Amerika naar Europa en meer bepaald naar ons land. Integendeel zelfs, hier hebben de online apotheken nog steeds het vertrouwen van de online consument niet en worden de online apotheken zelfs automatisch geassocieerd met fraude en oplichting. Maar klopt dit wel?

Twee verschillende groepen

Om te beginnen kunnen we stellen dat de verschillende online apotheken onder te verdelen zijn in twee verschillende groepen. Aan de ene kant heb je de groep van online apotheken die eigenlijk gewoon de webshops zijn van fysieke apotheken, dit zijn apotheken die je ook in het straatbeeld en dus bij jou in de buurt terugvindt. Vergelijk het gerust met bijvoorbeeld de online shop van een kledingwinkel die je ook terugvindt in de winkelstraat in je buurt.

Deze apotheken mogen via hun website echter geen andere producten verkopen dan de producten die ze ook aanbieden in hun winkel. Daarnaast stelt de Orde der apothekers ook dat er per apotheek slechts één website opgericht mag worden. Dergelijke apotheken zoals bijvoorbeeld 24pharma mogen we de “betrouwbare” online apotheken noemen. Zeker omdat je makkelijk contact kan opnemen met de uitbater van die online apotheek door bijvoorbeeld gewoon naar de apotheek te gaan.

© Online Apotheek 24Pharma uit Haasdonk.

Te weinig controle op de producenten

Aan de andere kant heb je dan ook de zogenaamde “frauduleuze” online apotheken. Hier kunnen we stellen dat het in de meeste gevallen (er zitten ook redelijk betrouwbare tussen) gaat om Aziatische bedrijven die je iets verkopen dat vaak in de verste verte niet gelijkt op het product dat je eigenlijk aangekocht hebt. Deze websites proberen de schijn van de medische controle op te houden door bijvoorbeeld reviews, meningen van klanten of zelfs adviezen van dokters te publiceren op hun website. Maar wanneer je die personen dan gaat opzoeken, vind je ze nergens terug. Ook de “dokters” vind je niet terug, zelfs niet in officiële documenten of lijsten van ziekenhuizen waar ze zogezegd werken.

De oorzaak is vooral te zoeken bij de controle van de producenten van deze geneesmiddelen, die er vaak gewoon niet is. Bovendien verkopen deze bedrijven ook nog eens sterk onder de Europese prijs, waarmee ze hun klanten makkelijk kunnen lokken.