Mileu en Klimaat

De aarde warmt op, maar welke gevolgen heeft dit?

Je hoort het vaak: de winterperiode is lang niet meer zo koud als vroeger en de zomer begint steeds vroeger en eindigt steeds later. Dit alles heeft te maken met de opwarming van de aarde. Maar wat zijn de werkelijke gevolgen nu van die “opwarming” van de aarde?

Het zijn vooral de ontwikkelingslanden die de rechtstreekse gevolgen van de opwarming van de aarde zullen voelen. Vooral omdat die landen de middelen niet hebben of niet voldoende middelen hebben om zich te wapenen tegen de opwarming van de aarde.

Stijging van de zeespiegel

Tussen 1990 en 2100 zou de gemiddelde temperatuur met 1,1 tot 6,4 graden Celsius kunnen stijgen. Dit kan uiteraard niet zonder gevolgen blijven. Een groot effect dat deze opwarming met zich teweeg zal brengen is het ijs dat smelt op de polen en op Groenland. Dit zorgt op zijn beurt dan weer voor een stijging van het zeeniveau.

Een ander gevolg van het verdwijnen van de polen en het ijs op Groenland is dat het zonlicht minder of zelfs niet meer weerkaatst zal worden, waardoor de temperatuur fors kan stijgen. De voorbije 100 jaar is de zeespiegel al met ongeveer 2 mm per jaar gestegen, de laatste 20 jaar zelfs met 3 mm per jaar. Wetenschappers verwachten dan ook dat de zeespiegel tegen 2100 met ongeveer 59 centimeter zal stijgen.

In België en Nederland zullen we hierdoor rekening moeten houden met bepaalde zaken zoals de dijken en de landbouwgebieden die aangepast zullen moeten worden.

Het weer wordt steeds extremer

Extreme droogte, meer neerslag, bosbranden, woestijnvorming, … Extreem weer zal door de opwarming van de aarde steeds vaker voorkomen, alsook het veranderen van neerslagpatronen in verschillende landen en gebieden. In het Midden-Oosten en India bijvoorbeeld wordt voorspeld dat er steeds minder neerslag zal vallen, waardoor er vaker bosbranden en woestijnen gevormd zullen worden. Dit kan dan weer leiden tot een verminderde productiviteit in de landbouw.

Maar de opwarming van de aarde kan ook voordelen met zich meebrengen. In verschillende gebieden zoals Noord-Afrika bijvoorbeeld waar er vaak extreme hitte en droogte heerst, voorspellen wetenschappers een toename van de neerslag. Dit zal dan weer de landbouw bevorderen waardoor het gebied in z’n totaliteit kan heropleven.

Bij ons wordt ook een toename van de neerslag voorspeld. Dit kan ervoor zorgen dat rustige rivieren omgevormd worden tot rivieren die veel meer water afvoeren waardoor de oevers beter beschermd moeten worden.

Heel wat andere gevolgen

Naast deze gevolgen brengt de opwarming van de aarde nog heel wat andere gevolgen met zich mee. Gletsjers die dienst doen als waterreservoir zullen na verloop van tijd verdwijnen waardoor een groot deel van de wereldbevolking minder drinkwater beschikbaar zal hebben.  

Wat kunnen we doen voor het klimaat?

De klimaatopwarming is de laatste jaren werkelijk een “hot item” geworden in het nieuws. Vaak zien we indrukwekkende beelden van grote delen ijs die zich van een ijsberg afscheuren ergens op de Noordpool of van overstromingen op plaatsen waar het eigenlijk niet zou mogen voorkomen.

Gebieden waar er voordien weinig of geen regen viel, krijgen nu vaker dan ooit te maken met overvloedige regenval en kunnen hier niet mee om, vanwege de simpele reden dat ze hier niet op voorzien zijn. Op andere plaatsen blijft het dan weer kurkdroog en moeten de landbouwactiviteiten noodgedwongen stopgezet worden.

Wat kunnen we hier tegen doen?

De oorzaken van de klimaatopwarming kennen we ondertussen al. Maar wat kunnen we zelf doen om de opwarming tegen te gaan? Er zijn verschillende zaken die we kunnen ondernemen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Probeer de temperatuur in je eigen huis goed onder controle te houden. Alles begint hier met een goede isolatie van je huis. Het kost misschien redelijk wat geld, maar je zal het geïnvesteerde bedrag snel terug gewonnen hebben. Begin met je dak, je vloer en je buitenmuren goed te isoleren. Op die manier zal de warmte al een minder snel naar buiten kunnen en zal je huis langer warm blijven. Ook in de zomer zal de isolatie van je huis effect hebben. Je huis zal namelijk minder snel opwarmen wanneer het buiten echt warm is.

Verspil zo weinig mogelijk water

Soms is het moeilijk om hier rekening mee te houden. Tijdens het douchen of tijdens het afwassen bijvoorbeeld probeer je uiteraard zo weinig mogelijk water te verspillen. Toch kan alles nog beter. Tijdens het douchen bijvoorbeeld gaat veel water verloren doordat de douchekop niet waterbesparend is. Minder lang douchen is natuurlijk ook een goede oplossing!

Ook tijdens het afwassen gaat veel water verloren doordat veel mensen afwassen onder een lopende kraan. Door het lopende water ergens op te vangen bespaar je ook al een groot deel.

Kijk steeds naar de energieklasse

Mensen kopen steeds meer elektronische apparaten, maar staan minder vaak stil bij het gebruik van zo’n toestel of apparaat. Bij de aankoop van een elektrisch toestel is het belangrijk om steeds naar het energielabel te kijken. Toestellen met een beter energielabel, bijvoorbeeld A++ zullen aanzienlijk minder verbruiken dan toestellen van klasse E of F of lager.

Uiteraard zijn er nog veel meer tips waarmee jij je steentje kunt bijdragen om zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. Zoek op internet gerust eens op de zoekwoorden “klimaatopwarming tips” om alle tips en tricks te zien die je kan toepassen.